Sunday, October 4, 2009

Chelsea vs Liverpool: Pertembungan dua penggempur berbisa EPL


MALAM ini dua pasukan bermusuh, Chelsea dan Liverpool bakal bertembung di Stamford Bridge dalam salah satu aksi menarik Liga Perdana Inggeris sejak beberapa musim lalu.

Andai berpandu kepada statistik lalu di antara kedua-dua pasukan, Chelsea harus berasa gerun apabila berdepan penyerang berbisa The Reds, Fernando Torres menjelang pertemuan getir itu nanti.

Tiga gol oleh penyerang Sepanyol itu dalam dua pertarungan liga di Anfield, lima daripada enam dalam semua pertandingan menentang The Blues jelas tidak banyak memberi saat lapang kepada kapten, John Terry dan rakan sepasukan apabila bertembung di Stamford Bridge nanti.

Seperti harimau luka, Torres yang gagal menyumbat gol ketika Liverpool tewas mengejut kepada Fiorentina dalam Liga Juara-Juara Eropah, pertengahan minggu ini pasti mahu memadam duka itu dan barisan didik Carlo Ancelotti boleh menempuh detik sukar jika dia kembali ke rentak asal.

“Musim lalu kami menang di Stamford Bridge kerana kami percaya pada diri. Esok kami harus mengulangi sifat yang sama.

“Jika anda dapat menewaskan Chelsea di gelanggang lawan bererti anda dapat menewaskan sesiapa sahaja di liga dan Eropah,” kata Torres yang kini menjadi pendahulu penjaring terbanyak EPL dengan lapan gol.

Dalam pada itu, Carlo Ancelotti bukanlah seseorang yang mudah percaya kepada perkara karut tapi jika dia percayakan perkara itu, pastinya pertemuan dengan Liverpool malam ini bakal menjadi satu perlawanan EPL paling mendebarkan berbanding sebelum ini.

Manakan tidak, hampir setahun lalu, Liverpool berjaya mendominasi perlawanan di Stamford Bridge untuk menyaksikan pengurus baru ketika itu, Luiz Felipe Scolari menerima kekalahan pertama sekali gus rekod tanpa kalah di tempat sendiri turut berkecai.

Keretakan itu lama-lama makin parah dan tidak sampai sebulan, dia dipecat.

Pengurus dari Itali itu telah tewas sekali dalam perlawanan liga, kalah mudah 3-1 ke atas Wigan minggu lepas dan persoalan juga mula timbul mengenai taktik yang digunakannya selepas dua persembahan biasa dalam dua perlawanan Liga Juara-Juara Eropah.

Ia sesuatu yang tidak munasabah jika hendak bercakap mengenai krisis tatkala musim masih lagi di peringkat awal sementara Chelsea masih lagi cemerlang mahupun di laman sendiri atau lawan.

Jadual Perlawanan EPL
Carta EPL Terkini

No comments: