Sunday, September 27, 2009

EPL: Wigan lebur rekod tanpa kalah Chelsea


REKOD tanpa kalah Chelsea dalam enam perlawanan awal akhirnya lebur selepas skuad bimbingan Carlo Ancelotti itu tewas mengejut 3-1 kepada Wigan Athletics dalam aksi Liga Perdana Inggeris di gelanggang lawan malam tadi.

Chelsea ketinggalan satu gol selepas 16 minit perlawanan bermula menerusi jaringan Titus Bramble, namun kedudukan mula seimbang selepas dua minit babak kedua bersambung selepas penyerang Ivory Coast, Didier Drogba berjaya menyempurnakan umpan leret daripada Florent Malouda.

Namun nasib Chelsea mula berubah lima minit kemudian apabila penjaga gol utamanya, Petr Cech dilayang kad merah selepas dipersalahakan dalam insiden pelanggaran keras dengan Hugo Rodallega.

Akibatnya, Chelsea bukan saja kehilangan seorang pemain malah pengadil menghadiahkan lawan tendangan penalti yang mudah disempurnakan Rodallega selepas dia berjaya menewaskan penjaga gol gantian The Blues, Henrique Hilario untuk menjadikan kedudukan berpihak kepada tuan rumah 2-1.

Beraksi dengan 10 pemain nyata menyulitkan anak buah Ancelotti untuk sekurang-kurangnya mencari gol penyamaan sebaliknya pelawat terus dihukum pada hujung perlawanan menerusi jaringan Paul Scharner untuk membolehkan tuan rumah mencatat rekod kemenangan ke atas Chelsea 3-1 sekaligus memberikan kekalahan pertama skuad The Blues musim ini.

Kekalahan itu juga bermakna Chelsea kehilangan cengkaman di persada liga dan terpaksa menyerahkan kepada musuh ketatnya, Manchester United untuk mendahului carta berdasarkan kelebihan tipis dari segi jaringan gol yang menyebelahi skuad Red Devils.

Keputusan Perlawanan EPL

No comments: